O Παρφές – Σοφιάννα Παϊδούση
Γράφτηκε από: Αγγελίνα Παπαθανασίου
Το βιβλίο της συγγραφέως Σοφιάννας Παϊδούση «Ο Παρφές», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος σε εικονογράφηση της Πηνελόπης Λάζαρη. Αναφέρεται στον σχολικό εκφοβισμό.
Πριν ξεκινήσω την ανάγνωση του βιβλίου, διάβασα το απόφθεγμα του Δαλάι Λάμα που υπάρχει στο βιβλίο. «Μην αφήσεις τη συμπεριφορά των άλλων να καταστρέψει την εσωτερική σου γαλήνη».
Είναι απόλυτα σωστό. Στη πράξη όμως, είναι εύκολο να εφαρμοστεί αυτό από ένα μικρό παιδί που βιώνει καθημερινά εκφοβισμό στο σχολείο από συμμαθητές του;
Μέσα από το παραμύθι της, η συγγραφέας θίγει πολλά ζητήματα. Τον σχολικό εκφοβισμό, τη διαφορετικότητα, τις σχέσεις γονέων και παιδιών.
Ο πατέρας του συνοδεύει τον Παρφέ την πρώτη μέρα στο σχολείο. Το σχολείο είναι τεράστιο και τα παιδιά πάρα πολλά. Όλοι τον κοιτάνε περίεργα, νομίζοντας στην αρχή ότι ίσως έχουν φέρει μια μασκότ για κάποια γιορτή. Όταν μπαίνουν όλα τα παιδιά στην αίθουσα, η Διευθύντρια τούς συστήνει το νέο μέλος για πρώτη φορά.
Ήρωας της ιστορίας της, είναι ο Παρφές. Ένα αγόρι διαφορετικό, φτιαγμένο από παγωτό, που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Τα παιδιά στο σχολείο δεν είναι εύκολο να το αποδεχτούν.
Καθημερινά αντιμετωπίζει τα πειράγματα των συμμαθητών του εξαιτίας της διαφορετικότητάς του. Η κατάσταση όμως θα χειροτερέψει, όταν βρεθεί αντιμέτωπος με τον Σιδερή, ένα μεγαλόσωμο αγόρι και την παρέα του.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που προσπαθεί να βάλει ένα τέλος στον σχολικό εκφοβισμό. Ένα φαινόμενο που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στη σχολική κοινότητα και με τραγικές συνέπειες σε αρκετές περιπτώσεις για τα παιδιά-θύματα.
Η συγγραφέας, με τη βοήθεια των ειδικών σε θέματα κυβερνοασφάλειας και ηλεκτρονικών εγκλημάτων που προλογίζουν το βιβλίο της (Εμμανουήλ Σφακιανάκης και Καλλιόπη Ιωάννου), επιζητά να βοηθήσει τα παιδιά που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με τον ήρωά της. Δεν τάσσεται υπέρ του θύματος κατακρίνοντας το θύτη.
Εκείνο που έχει σημασία είναι τα παιδιά-θύματα να μιλήσουν για αυτό που βιώνουν. Να μη φοβηθούν ή ντραπούν. Να ανοίξουν την καρδιά τους σε κάποιο πρόσωπο άξιο της εμπιστοσύνης τους, για να μπει ένα τέλος στο καθημερινό τους μαρτύριο.
Τα παιδιά εντωμεταξύ γελούν, ενώ κάποια κορίτσια ψιθυρίζουν μεταξύ τους τι γλυκούλης που είναι. Όταν όμως φεύγει η Διευθύντρια, τ’ αγόρια αρχίζουν να τον πειράζουν.
Ένα βιβλίο που δίνει τροφή για σκέψη και σε μας τους γονείς για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουμε τα παιδιά μας και τη σχέση που έχουμε με αυτά.
Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα
Πηγή: Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, Σεπτέμβριος 2019