Η Σοφιάννα Παϊδούση
και ο Παρφές
Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Πριν μερικά χρόνια, ένα τραγικό γεγονός εκφοβισμού συγκλόνισε την Ελλάδα και μ’ επηρέασε, συνειδητά ή ασυνείδητα, σε μεγάλο βαθμό. Υπήρχε για χρόνια στο πίσω μέρος του μυαλού μου, αλλά όπως και πολλά άλλα περιστατικά, που συμβαίνουν, αργούν να έρθουν στην επιφάνεια με λογοτεχνική, τουλάχιστον, μορφή.
Τι περιλαμβάνει το πλούσιο υλικό του βιβλίου;
Εκτός από το παραμύθι μου, σε εικογράφηση της Πηνελόπης Λάζαρη, περιλαμβάνει δραστηριότητες δημιουργικής γραφής και θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς, από την Έλενα Αϊβαζοπούλου και εμένα, την οπτική τεσσάρων ψυχολόγων ή/και συμβούλων προσωπικής ανάπτυξης, που «μπαίνουν» στην ιστορία (της Έλενας Αναστασιάδου, της Λίζας Κάλφα, της Μαριαλένας Μάρα & της Μελίνας Μακρίδου), ηχογραφημένη αφήγηση της ιστορίας (μέσω τεχνολογίας qr code) από εκπαιδευτικούς, μουσικούς & ηθοποιούς (Νίκος Γιακουμάκης, Δομνίκη Καράντζιου, Βάσω Μιχαηλίδου, Χάρης Ονούφριος, Μαριάνα Ρίζου, Αργύρης Ταφραλίδης & Ηρακλής Τσαφαρίδης), αποκλειστικό τραγούδι της τραγουδοποιού Μιχαέλας Κυργιαφίνη, δραματοποιημένο μονόλογο από τον ηθοποιό Δημήτρη Γιώτη και last but not least, τον «φύλακα άγγελο» του Παρφέ, τον Στρατηγό Μανώλη Σφακιανάκη, με συμμετοχή-έκπληξη και την Κέλλυ Ιωάννου! (ουφ, ελπίζω να μην ξέχασα καμία και κανέναν!)
Πόσο σημαντικό είναι να διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά και να τα μαθαίνουμε να διαβάζουν εξωσχολικά βιβλία;
Είναι απ’ τα πιο σημαντικά πράγματα που οφείλουμε να κάνουμε και ως γονείς και ως εκπαιδευτικοί. Δε διαχωρίζω τα νέα βιβλία από τα κλασικά -που μεγάλωσαν γενιές και γενιές-, γιατί όλα έχουν τους συμβολισμούς και την αξία τους. Το βιβλίο, πέρα από την αισθητική απόλαυση και την ευχαρίστηση που μπορεί να προσφέρει στα παιδιά, συμβάλλει, ταυτόχρονα, στην ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικότητάς τους, στη γνωριμία τους με άλλους λαούς και πολιτισμούς καθώς και στην αποδοχή της διαφορετικότητας.
Δεν αρκεί, πάντως και νιώθω την ανάγκη να το τονίσω αυτό, η παραίνεση και η ενθάρρυνση στα παιδιά και στους εφήβους για την ανάγνωση (εξωσχολικών) ποιοτικών βιβλίων, στην εποχή και στο περιβάλλον που ζούμε. Η καθημερινή ενασχόληση των περισσότερων, από πολύ μικρή ηλικία, με τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, έχει μειώσει ανησυχητικά το ενδιαφέρον για την αναζήτηση της πληροφόρησης και της ευχαρίστησης μέσα από την ανάγνωση βιβλίων. Σ’ αυτό σ’ αυτό έχουν ακέραια την ευθύνη οι ενήλικες-πρότυπα, που έχουν αποκλείσει το βιβλίο, σε μεγάλο βαθμό, από την καθημερινότητά τους.
Μόνο όταν το βιβλίο επανενταχθεί στην οικογένεια από τα ενήλικα μέλη της, μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι θα λειτουργήσει ευεργετικά σε βάθος χρόνου για όλες και όλους. Αξίζει να το προσπαθήσουμε...
Όμορφο
Παιδί
Αδύναμο
Ρώμη (δύναμη)
Φιλία
Εκφοβισμός
Σχολικός